kunstnerne 2022

Esben Weile Kjær

Esben Weile Kjær (f. 1992) bor og arbejder i København og Frankfurt.

Hans arbejde tager form som skulptur, collager, video og performance og trækker på popkulturens historie og popmusik i en undersøgelse af temaer som nostalgi, autenticitet og generationel ængstelighed. Ved at appropriere marketingstrategier og æstetiker fra underholdningsindustrien behandler han samtidens eventøkonomi med et opmærksomt, men hurtigt, visuelt sprog. Således mimer hans arbejde ikke blot andre kulturelle måder at kommunikere og operere på (som dem man finder i raves, protester, pressekonferencer og balletter), men bliver performativ popkultur i sin egen ret. Dette sker ofte med interventioner af offentlige og kommercielle platforme med rekvisitter som podier, konfetti­ og laserkanoner og hegn.

Katja Bjørn

Katja Bjørns er billedkunstner og cand.mag. i religionsvidenskab og kunsthistorie. Hun bor og arbejder i Aarhus.

Hendes værker kredser om krop, natur, køn og spiritualitet som aspekter af den menneskelige tilværelse. Gennem video, installation og skulptur udforsker Katja Bjørn grænser og muligheder i mødet mellem værket, rummet og beskueren. Katja Bjørn interesserer sig for måder, hvorpå kroppen ikke blot er en enhed, men et knudepunkt, der består af mange forskellige biologiske, kulturelle, mytologiske og æstetiske tråde. Her optræder særligt kvindekroppen som uregerlige collager af overflader og membraner, dybder og betydninger. Kroppen er en af de horisonter, vi balancerer på – den vi møder verden med. Kroppen er et terræn, der kan kortlægges, men også målestok for alle andre kortlægninger, og værkerne kredser om denne elektriske og semiotiske udveksling mellem hud, krop, køn og natur

Rasmus Myrup

Billedkunstner Rasmus Myrup (f. 1991) bor og arbejder for tiden i København. Han er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2018.

Han har senest haft soloudstillinger på Galleri Nicolai Wallner (DK), Jack Barrett (US) og Tranen (DK).

Elin Már Øyen Vister

Elin Már Øyen Vister (f. 1976) er kunstner med base på Røst, den sydvestligste del af Lofoten (Norge/Sápmi).

Med en bred baggrund inden for lyd og musik (som DJ og producer, og in-field-optagelse og radio) bringer Már en tværfaglig tilgang og erfaring med en lang række praksisser til sit udtryk. Már er optaget af lytning som en livspraksis og som en måde at komponere, fornemme og opleve verden, meget inspireret af Pauline Oliveros' Deep Listening-filosofi og æstetiske filosofi. Elin Már er optaget af, hvordan ”det personlige er politisk” forankret i det lokale, men samtidig sansende de globale og kosmiske perspektiver.

Nicolai Seerup Olesen

Billedkunstner Nicolai Seerup Olesen (f.1998) bor og arbejder i Hamburg, hvor han studerer på Hochschule für Bildende Künste.
Hans arbejder udfolder sig igennem medierne maleri og skulptur.

Kamil Dossar

Kamil Dossar (f. 1988) lever og arbejder i københavn. Han studerer i øjeblikket på Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Dossars praksis omhandler billedet og dets iboende relation til identitet. Gennem medierne maleri og film undersøger Dossars arbejde repræsentation, visuel semiotik og ikonografi i forhold til det ikke-repræsentative og abstrakte. I sin praksis sætter Dossar spørgsmålstegn ved billeders handlekraft og modsigelser og hentyder til nye betydningspotentialer. Seneste udstillinger omfatter Årsrapport, København, 2021; Neo Shibuya Square, Tokyo, 2020; Brandts Museum for Kunst og Visuel Kultur, Odense, 2016; New Release Gallery, New York, 2015 (solo); Galleri Flintholm, Vester Skerninge, 2015 (solo).


Astrid Svangren

Astrid Svangren, født 1972 i Sverige, bor og arbejder i København. Svangren modtog sin MFA, Master of Fine Arts, fra Malmø Kunstakademi. Svangrens værker er blevet vist i Quartz Studio, Torino; Kohta, Helsinki; Miami Basel; Gl. Holtegaard, København; Moderna Museet Malmø; Moderna Museet Stockholm; Bonniers Konsthall; Malmö konstmuseum; Kiasma, Helsinki; Wanås Konst; Artipelag; Margulies Collection, Miami; Galerie Christophe Gaillard, Paris; Tracy Williams Ltd, New York; Maria Stenfors, London og Christian Andersen, København bl.a.

Karin Hald

Karin Hald, uddannet billedkunstner fra Konsthögskolan i Malmö.

Hun er billedkunstner og forfatter fra Litterär Gestaltning. Hun er kurator og redaktør hos Forlaget Gestus, som arbejder med ligestilling mellem det bildende og skrift og tekst, ofte med fokus på at fremhæve marginaliserede stemmer. Hald udgav sidste år sin debutroman Blomst, buket på Antipyrine.

Hald befinder sig i skæringspunkterne mellem udgivelsesteknologier, kroppe(n), politik, performance og poesi. Hun har en aktivistisk tilgang til kunst og litteratur og leder kontinuerligt efter subversive metoder til at undergrave eksisterende hierarkier.

Lea Porsager

Lea Porsager (f. 1981) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, København, og Städelschule, Frankfurt am Main, i 2010.

Porsager har en ph.d.-grad fra Malmø Kunstakademi og Lunds Universitet, 2021. Porsagers praksis sammenfletter fabulering og spekulation og en række forskellige medier, herunder film, skulptur, fotografi og tekst. Hendes værker omfatter videnskab, politik, feminisme og esoterisme.

Porsagers seneste soloudstillinger omfatter Kunsthal Charlottenborg, København, 2021; Moderna Museet, Stockholm, 2020-21; FuturDome, Milano, 2020; Museum for Samtidskunst, Roskilde, 2019; Nils Stærk, København, 2016; Brandts, Odense, 2016; Göttingen Kunstverein, 2015; Overgaden, København, 2015; Künstlerhaus Bethanien, Berlin, 2015; Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, 2013; og Emily Harvey Foundation, New York, 2013.

Samara Sallam

Samara Sallam (f. 1991) er billedkunstner, filmskaber og performer. Hun har netop modtaget sin MFA fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. 

Gennem mangetydige fortællinger undersøger Sallam sociale, kulturelle og politiske skæringspunkter mellem sprog, identitet, krop og vold. Det være sig igennem skulptur, film eller performative seancer. Hun har også været medskaber af en fælles urtehave i København og har skrevet om magi i stilen fra folkemindesamlingen.

Sallam har senest haft soloudstillinger på Museet for Samtidskunst (2020 ) og på Haimney Gallery i Barcelona og har deltaget på en række gruppeudstillinger i både Danmark og i udlandet.


Rolf Nowotny

Rolf Nowotny (f. 1978) er uddannet fra det Kgl. Danske Kunstakademi og har haft omfattende soloudstillinger på bl.a. Museo Pietro Canonica i Rom, Tranen i Hellerup samt flere internationale kunstnerdrevne udstillingssteder. Han har modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderslegat og Statens Kunstfonds arbejdslegat og har desuden værker repræsenteret i Statens Museum for Kunsts og Ny Carlsbergfondets samlinger.

Gry Bagøien

Gry Bagøien (f. 1975) er opvokset i Norge, Danmark og Mozambique. Hun er performance-­ og installationskunstner og arbejder med lyd som materiale.

I 2015 grundlagde Bagøien forlaget Last Language, som er en platform for den grundlæggende ideologi i hendes praksis: at forsøge at finde en form for fællessprog mellem mennesker planter og dyr og dokumentere, at alt er levende og reagerer, når du kommunikerer med det. Hver plante, dyr, landskab, ånd og menneske har sit eget sprog og energi, som kræver sin helt egen måde at blive hørt. Bagøien bruger forskelligt udstyr til at interagere og hjælpe med at ”oversætte” og opnå kontakt til hver enkel for om muligt at sammensmelte med naturen.

LP´en Sange for planter (2015) er en optagelse af en performance med planten Desmodium gyrans og dens reaktion på menneskelig vokal. I videoinstallationen Instinkt (2017) synger Bagøien med pukkelhvaler og spækhuggere under vandet i Nordnorge. I lydinstallationen Lemurianernes sang (2020) forsøger hun at interviewe indri­lemurene om deres tabte land Lemuria. I Video/lyd­installationen Spirits (2022) synger hun med spøgelser, naturånder og arbejder med det magiske.

Linda Lamignan

Linda Lamignan modtog sin MFA-grad på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København og sin BFA-grad på Kunstakademiet i Oslo og har netop modtaget Statens Kunstfonds 3-årige legat for billedkunstnere.

Linda Lamignans værker fortæller historier om oplevelsen af at flyde ind mellem forskellige verdener. Gennem video, musik, objekter og performance udforsker Lamignan forestillinger om vandring og diaspora, transformation og kærlighed. Med en animistisk tilgang arbejder Linda med materialer, der er knyttet til industrierne i Vestafrika og Skandinavien, og ved at forbinde historien om disse materialer/varer til kroppe med lignende erfaringer, søger Lamignan at forestille sig nye alternative verdner og tilstande.

Tue Greenfort

Tue Greenfort (f. 1973) har studeret på Städelschule, Frankfurt am Main, og på kunstakademiet i Odense, Danmark.

Tue arbejder tværfagligt og internationalt med økologi og biodiversitet i et økonomisk, socialt, politisk, historisk og filosofisk perspektiv. Udgangspunktet i hans værker har gennem en årrække været en undersøgelse af klimaforandringerne og deres politiske håndtering. Det kommer til udtryk i video, fotoserier, objekter og stedsspecifikke projekter.

Shëkufe Tadayoni Heiberg

Shëkufe Tadayoni (f. 1987) er cand. mag. i litteraturvidenskab, forfatter, performancekunstner, selvstændig forlægger og redaktør på Uro, samt skønlitterær oversætter fra persisk til dansk.

Gennem forskellige kunstformer undersøger Shëkufe menneskets møde med naturens andre arter, og hvordan mødet kan blive mere ligebyrdigt. En orientering imod det tværartslige, det klimavendte og til tider også en længsel efter at leve sig helt ind i andre arters værensformer, kendetegner Shëkufes praksis.

Hun har udgivet digtsamlingerne Frugt & grønne sager (2016), Æg (2017), Muld & liv (2020) og senest prosaværket Plantae sapien (2021), som hun også vil læse op af i forbindelse med udstillingen.

Lilibeth Cuenca

Lilibeth Cuenca Rasmussen (f. 1970) er født i Manila, Filippinerne. Bor og arbejder i København.

Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi København (1996-2002). Siden 2019 er hun professor på Kunstakademiet i Bergen i tidsbaserede medier og performancekunst.

Tilbagevendende tematikker i Lilibeth Cuenca Rasmussens kunst er identitet i forhold til køn, etnicitet perspektiveret i en social kulturel kontekst. Værkerne udspringer fra en performativ ide, som materialiseres i en lang række medier; video, foto, objekter og installationer. Cuenca arbejder ofte med udgangspunkt i tekst og kostumer og tværæstetiske samarbejder.

Glenn Christian

Glenn Christian (f. 1976) er uddannet fra Forfatterskolen ­2007.

Debut i bogform 2008 med digtsamlingen Det hjemlige. Han har lige udsendt digtsamlingen Narren, 2022, som både er en fortsættelse og prolog til en tidligere udgivelse: Taarn (2021). Glenn Christian har i de sidste 10-­11 år været optaget af økologisk kollaps, spekulative bevægelser i samfund og noget, der ligner. Kroppen er allevegne; kan sammensættes tilfældigt og har begrænsede muligheder. Glenn Christian er snart i land. Om ikke længe bliver skriften, skrivehandlingen, tømt og udelukkende meditativ, så en ny verden kan ses i et solrigt lys! Endelig en ny praksis i vente, JA!